lördag 16 augusti 2014

Lemon light


"When life gives you lemons, make lemonade"
Dale Carnegie

Citroner måste vara en av världens vackraste frukter. Lika bildsköna som de är goda. Den gyllengula färgen och den vackra formen kan få de allra hemskaste miljöer att glittra. Tänk även på alla de goda smakupplevelser som man kan åstadkomma med denna underbara frukt.

Jag är verkligen en citronmänniska. Jag älskar allt som har med citroner att göra och precis som Dale Carnegie ville beskriva med sitt citat så gäller det att se optimistisk på livet och till de möjligheter som ges. Tänk till så mycket en till synes sur citron kan användas. Såväl goda citronkakor och lemonader som fiskrätter och sallader kan förgyllas av den goda citronsaften och smarrigt är det. Den svenske botanikern och läkaren Carl von Linne var kanske inte lika övertygad om citronernas styrka som Carnegie, men kunde ändå förstå vilka fina och läkande egenskaper citroner har:

"Citronen är en underlig frukt, inuti sur, men cortex besk och adstingerande, hetsig och stimulerande. Båtsmännerne äro ej rädde för skjörbjugg, när de ha citron."
Carl von Linne, ca 1750

Visst är citronsmaken speciell och man kan nästan föreställa sig hur 1700-talsmänniskorna förundrades över de syrliga citronerna. Idag är situationen annorlunda och numera används citronerna i var och varannan efterrätt och dryck. Den vackra gula frukten förgyller vilken fruktdisk som helst i matbutikerna och är mycket tacksamma fotomotiv vid besök på marknader runtom i världen. Tack gode gud för det, för vem skulle vilja gå miste om denna underbara frukt? 


Citroner fungerar året runt, men är kanske som mest eftertraktade under de varma sommarmånaderna. Två av mina favoriter denna sommar har varit lemonad och Hot Lemon Ginger. Ljuvligt goda drycker att njuta av i skuggan eller att dricka som ett uppfriskande energitillskott under tidiga sommarmorgnar istället för kaffe. Busenkelt och smarrigt!

Hot Lemon Ginger (4 glas)
4 citroner
En bit färsk ingefära (skalad)
3-4 msk honung
Kokhett vatten

Pressa saften av citronerna i en tillbringare. Skala lite färsk ingefära och finhacka. Blanda ner i citronsaften. Tillsätt honungen. Rör om. Koka upp vatten och häll i tillbringaren. Rör om och låt stå i någon minut. Servera i värmetåliga glas tillsammans med en skiva citron.

Lemonad med mynta
Klicka här för recept.Love
/Anna

Inga kommentarer: