måndag 18 augusti 2014

Jamaican Soul


Reggaens förlovade hemland Jamaica är bland de mest fascinerande öar jag besökt. Jamaica är kärlek. Jamaica är smärta, orättvisor och fattigdom. Jamaica är musik och glädje. Jamaica är smäktande vacker natur. Men framför allt är Jamaica en spännande ö med många ansikten. Den jamaicanska själen går rakt in i kroppen. 

Till tonerna av Bob Marley är det lätt att komma in i den lugna lunk som präglar ön. Här existerar ingen stress. "Yah man.. No worries, everything is gonna be alright. Welcome to the island of love", som en jamaican sade när han hälsade mig välkommen till Jamaica på flygplatsen. 

Jamaicanerna kan konsten att uppskatta det lilla i livet. En konst som jag kan bli oerhört inspirerad av, men också väldigt avundsjuk på. Det materialistiska liv vi lever i väst där vi ständigt är på jakt efter coola prylar och läckra upplevelser existerar inte här. Jamaicanerna lever enkelt, men för den sakens skull är deras uppskattning för livet inte mindre. Kanske är den starkare. Så många leenden. Så många färgstarka personligheter. 

Ett välkänt uttryck på Jamaica är: Out of many, one people. Bland många är vi ett enda folk trots våra olikheter. Finns det någon vackrare tanke? Jamaica har precis som på många andra platser runtom i världen drabbats av oroligheter, nationella kriser och konflikter, men ur det har det också fötts en stolthet. En stolthet över ett enkelt, men glädjefullt liv. En stolthet och tacksamhet som vi ofta saknar eller glömmer bort. Framför allt att vi bara har ett liv och att det livet är NU. Ricks Café, Negril

Perfekt reggaehak för vackra solnedgångar, spektakulära klippbad eller om du vill dricka några goda öl av det inhemska märket Red Stripe.


The Houseboat Grill, Montego Bay

Charmig restaurang på en husbåt som ligger förtöjd vid Montego Bay Marine Park Fish Sanctuary. Be att få inta middagen uppe på terrassen, därifrån är utsikten över bukten magisk. Adress: Southern Cross Boulevard, Montego Bay.
Dunn's River Falls

Det vackra vattenfallet Dunn's River Falls må vara en turistfälla, men är ett måste vid ett besök på ön. Åk dit tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen när kryssningsresenärerna har åkt därifrån. Det är då Dunn's River är sådär magiskt som bara en naturkälla kan vara. Det vackra vattenfallet letar sig ner genom djungeln och resultatet blir ett fantastiskt vattenfall som vandrar från bergen ner till det turkosblå havet. Vill man så kan man gå i vattenfallet från stranden och upp i bergen, men det är minst lika vackert att beskåda det på håll. Naturlig magi!


Jerkrestaurangen Scotchies, Montego Bay

Jamaicanerna älskar sin jerk. Rätten tillagas ofta av kyckling eller fläskkött som sedan kryddas och rökgrillas med den speciella kryddblandningen jerk. Till det serveras ris, lite grönsaker och stark sås. Den bästa jerken hittar du på den omtalade restaurangen Scotchies. Ett besök här är en upplevelse. Restaurangen ligger precis vid motorvägen och består av enkla trädkonstruktioner och skjul med ljusslingor och trädbord som enda inredningsdetaljer, men ack så trevligt det är. Speciellt på kvällen när reggaen spelas på högsta volym och köket fullkomligt kokar av aktivitet. Ligger strax norr om Montego Bay vid motorvägen A1.
Charm på högsta nivå. 


Nine Mile- Bob Marleys födelseby

Bob Marley är Jamaica, Jamaica är Bob Marley. Öns stolthet och reggaeikonens födelseby Nine Mile, är väl värd ett besök. Kanske inte så mycket för själva platsen i sig, utan snarare för att förstå vilken betydelse Bob Marley har för jamaicanarna. Här finns Bob Marleys mausoleum där han ligger begravd och närheten ligger hans barndomshem.


Live and Love!

Get the feeling by listening to "Could you be loved, Bob Marley" here.


/Anna

Inga kommentarer: