söndag 10 april 2016

En dagstur till Nordens Pompeji och de stora viddernas ö


Även om det var Island i sig som var målet med vår resa i augusti så kunde vi inte motstå att öka över till Västmannaöarna, Vestmannaeyjar. Vilken fantastiskt vacker ögrupp!

Västmannaöarna består av 13 öar där den mest kända kanske är huvudön Hemön, Heimaey.Vulkanön Surtsey, som bildades efter ett vulkanutbrott i på 1960-talet, är en annan omskriven ö.

Det bästa med Hemön, som vi åkte till, är att relativt få turister hittar hit. De stora vidderna får man med andra ord ha för sig själv. Precis som på Island är kontrasterna stora och här kan man se svart lavasand och en stor vulkankrater. Ön har till och med ett eget Pompeji.

Här om någonstans är vulkanens existens skrämmande närvarande, men det gör det också väldigt häftigt. Precis ovanför huvudorten på ön kan man nämligen gå upp på kratern till vulkanen, som senast hade sitt utbrott på 1970-talet och som då ödelade stora delar av samhället och tvingade invånarna att fly för sina liv.

Vulkanen sover numera, men resterna från det senaste utbrottet är fortfarande väl synliga. Missa därför inte att göra ett besök på öns museum Elheimar där man både får en historisk tillbakablick och blir medveten om hur det är att ständigt leva med rädslan för ett nytt vulkanutbrott, men där man också kan se utgrävningar av hus och byggnader som legat begravda under aska och lavasand.

Tar man bilfärjan från Landeyjahöfn så går resan över till Hemön på ca 40-45 minuter. Och bil på ön är ett måste. Nog för att man kan ta sig runt på annat sätt också, men har man bara en dag på sig är det smidigt med bil. Med bil kan man också ta sig till Hemöns sydkust där man möts av ett sagolikt vackert böljande landskap. Kargt, men ändå grönt och vackert. Lite som engelska sydvästkusten.

En dag på Hemön räcker, men jag lovar att den blir väldigt minnesvärd. Är vädret vackert kommer du tillbaka med ett vindpinat yttre och en själ som fått sig en rejäl boost av vackra vyer och fridfulla platser./Anna

Inga kommentarer: