söndag 19 oktober 2014

Konsten att överleva en storstädning


Finns det något tråkigare än att städa? Att städa är verkligen ett nödvändigt ont. Det är inte bara tråkigt utan tar också tid. Tid som man egentligen skulle kunna lägga på något annat. Trots det fullkomligt älskar jag känslan av ett nystädat hem. När klinkerplattorna i badrummet blänker, när skorna står prydligt uppradade i hallen, när de nytvättade lakanen gör sovrummet till ett paradis, när kläderna hänger vackert i garderoben och när det doftar härligt av sommarblomster från skurmedel. Den tillfredsställelsen är underbar.

Ändå är det så förbaskat svårt att komma igång, men det finns några knep för att göra städningen lite roligare och glammigare.Här kommer mina tips:

1. Sätt på en härlig låt som gör dig glad
En klassisk städlåt kan göra vilken tråkig städning som helst till en härlig stund. Pharrell Williams "Happy" har förgyllt många storstädningar det senaste halvåret.

2. Lek att skurborsten är din danspartner och dansa till medryckande salsarytmer 
Jag lovar att golven svabbas av tusen gånger snabbare.

3. Spraya din favoritparfym i dammsugarens filter 
Doften som sprids i hemmet är underbart härlig och för snarare tankarna till en härlig utekväll på stan än till dammtussarnas mecka.

4. Tröttnat på doften av såpa? 
Tillsätt då några droppar med parfymerat sköljmedel i skurhinken. Et voilà- du har ett väldoftande skurvatten.

5. Vem har sagt att man måste klä ner sig när man städar?
Byt ut de sönderslitna mjukisbyxorna och t-shirten mot en kort kjol, en härlig kimono eller en vacker klänning. Med lite glammfaktor i livet blir det mesta lite roligare.

6. Låtsas att du är nyinflyttad 
Att flytta in i ett nytt hem är otroligt inspirerande. Allt är nystädat, hyllorna tomma och ytorna öde. Gör du en ordentlig storstädning, passa då på. Riv ner alla saker från hyllorna och töm skåpen, samla allt på ett ställe och börja om från början. Det kommer att kännas som att du flyttar in i samma hem igen fast på nytt.

7. Möblera om
Med små medel kan en storstädning förvandlas till en ommöblering. När du ändå dammsuger varenda hörn och torkar av bakom alla skåp, passa då på att tänka efter hur du vill ha det. Kanske en lampa kan byta plats eller en tavla hängas på en annan vägg?

8. Lek att garderoben är en klädbutik
Har du också drömt att dina garderobshyllor skulle se ut som de i butikerna? Eller att klänningarna skulle vara lika vackert upphängda? Hmmm, ja alla drömmar kanske inte kan gå i uppfyllelse, men man kan alltid göra ett försök. Ett tips är att hänga upp klänningarna efter utseende eller färg. Tunikor och färgstarka sommarplagg för sig och vackra aftonblåsor och den lilla svarta för sig.

9. Rensa bort onödigt skräp
Ibland är städning både psykisk och fysisk. Faktum är att onödigt skräp eller saker som påminner om något som man egentligen behöver släppa ibland bara kan behöva rensas bort och kastas. Passa på att slänga eller skänka bort så mycket som möjligt när du städar. Du mår betydligt bättre efteråt och ryggsäcken lättas en aning.

10. Fira den avslutade storstädningen
Det är även de små tillfällena i livet som ska firas. Så varför inte skåla i ett glas gott mousserande vin när storstädningen är över? Städar du på morgonen kan vinglaset med fördel bytas ut mot en smarrig fikastund eller en god kopp kaffe.

Före
Efter-ett skinande vackert hem
Ha en fin söndag!

Love!
/Anna

Inga kommentarer: