måndag 13 oktober 2014

Cinderella Man


Ibland hör man om sagor som verkligen går rakt in i hjärtat. Berättelsen om den hemlöse mannen Doug Seegers som bodde under en bro i Nashville är en sådan. 

Ibland förundras jag verkligen över människors styrka och allt det vackra och okända som bor inom oss alla. För bara ett år sedan var Doug Seegers en okänd man för de flesta av oss. Idag är han en man som berört tusentals hjärtan med sin charm, sin brokiga historia och sin röst. 

Vem kunde ana att en hemlös man som tillsynes förlorat allt i livet skulle nå en sådan framgång med sin gitarr? Vem kunde ana att han skulle beröra så många människor med sina ord? Vem kunde ana den storhet som bodde i en sliten mans själ?

Varför denna framgång? Varför älskar vi Doug? Denna enkla man som vi egentligen kanske borde förakta. Missbrukaren. Den hemlösa mannen vars tillvaro var på botten. Den vilsna själen som gjort så många misstag och tagit så många felaktiga beslut genom livet. Mannen vars barn inte har haft någon fadersgestalt att luta sig mot. Varför berör han så?

Det finns troligtvis inte något enkelt svar, men ofta är det väl just de mest sönderslagna och brokiga historierna som påverkar oss allra mest. Doug är enkel, men äkta. Hans texter är självupplevda och det ger honom ett djup som inte går att fejka. Det finns country-musik som går mig obemärkt förbi och så finns det country-musik som verkligen berör. Doug Seegers texter tillhör verkligen den sistnämnda kategorin, men främst är det hans resa som ruskar om.

"I'm going down to the river to wash my soul again.
I've been runnin' with the Devil and I know that he's not my friend.
I've been falling by the wayside, livin' in this world of sin.
I'm going down to the river, gonna wash my soul again"
Going down to the river, Doug Seegers


Missade du Jills veranda i våras, ta då en titt på dokumentären om Doug's fascinerande resa på SVT Flow, genom att klicka här

/Anna

Inga kommentarer: