tisdag 26 augusti 2014

Capri Dreams


Capri, Capri...smäktande vackra ö som för evigt fångat mitt hjärta. 

I samma sekund som jag steg iland på denna fascinerande ö för första gången för några år sedan kände jag en omedelbar kärlek till Capri. Skala bort alla horder av turister och souvenirbutiker och du har en av de vackraste platser jag någonsin besökt. Romantik så det förslår, men också dramatisk natur och intressanta undangömda pärlor.  

Att Capri ibland kallas för "The Golden Island" är inte så svårt att förstå. Många är de filmstjärnor och kända konstnärer, modeskapare och författare som har hittat sin frizon här. Capris historia går dock längre tillbaka i tiden än så. Redan 29 f Kr lät de forne kejsaren Augustus lägga till med sitt skepp på ön och anlägga ett residens. Sedan dess är och förblir Capri en pärla.  

Även den svenske läkaren och författaren Axel Munthe hade sitt sommarresidens här och hans villa och trädgård Villa San Michele är idag ett av de vackraste utflyktsmålen på ön. Från San Michele är vyn över Sorrentohalvön och Amalfikusten gudomligt vacker. Vacker är även den prunkande trädgården där blommor i alla dess nyanser samsas med vackra kolosser och statyer. Ett tips: Besök San Michele tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen innan kryssningsturisterna anländer till ön. Tystnad gör trädgården extra magisk.

Men Capri är mer än så. På den lilla ön är utsiktsplatserna och naturupplevelserna många. Åk upp med linbanan till öns högsta topp Monte Solaro eller vandra längs vandringsleden från den vackra blå grottan "Grotta Azurra" ner till fyren och restaurangen Lido del Faro på öns sydspets. En kuperad vandring som kräver sin fysik, men som ändå är väl värd några timmars utflykt.

För en tur till öns näst största ort Anacapri eller strosa runt bland designbutiker, caféer och små roliga och annorlunda boutiquer i gränderna i huvudorten Capri. Här kan du även slå dig ner och ta en espresso eller en god drink och spana in allt från extravaganta kändisar till öns original. Det är ett skådespel utan dess like och helt underbart. 

På Capri finns även flera läckra små badvikar. Marina Piccola och Marina Grande är de två största stränderna på ön och därmed också väldigt välbesökta. Vill du istället utforska öns mer undangömda pärlor kan en shuttle boat till de mindre vikarna rekommenderas. 

De prunkande trädgårdarna är många på Capri och de vackra vyerna slutar aldrig att imponera. Giardini di Augusto-Augustis trädgårdar är den mest kända. Här är turisterna många, men ett besök här är ändå ett måste. Inte minst för den vackra utsiktens skull. I närheten serveras god limoncello och lemonad och har man tröttnat på solen för några timmar är detta ett hett tips.

En makalöst vackert ställe är annars hotell Caesar Augustus. Här firade vi min kära mors 60-årsdag. Platsen ligger mig därför extra varmt om hjärtat. Vackrare läge får man nog leta efter. Det femstjärniga hotellet vet vilka priser man ska ta ut för boendet, men varför inte svänga förbi på en drink på terrassen eller njuta av en god middag i restaurangen. Ett besök här blir ett minne för livet. Jag lovar.

Utsikt från hotell Caesar Augustus, Ana Caori


"Capri always welcomes with anyone who comes to the island in search of self-expression, for such people usually end by causing as much enjoyment to others as they do to themselves. If they are eccentrics, so much better; it has always been the Capri way to do as one pleases".   
Edward Cerio, 1957 
Bedårande vacker utsikt från Axel Munthes Villa San Michele
Ta linbanan upp till toppen av Monte Solaro
Lido del Faro på öns sydkust
Lido del Faro


Trevliga små gränder i huvudorten Capri
Giardini di AugustoMonte Solaro

Villa San Michele
Axel Munthe


Mytomspunna och förföriska Capri, som jag längtar efter dig idag...

Love
Anna

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt, du lockar mig dit! Moster

Anna Hagberg sa...

Ja helt magisk ö. När åker vi :)? Kram