onsdag 23 juli 2014

Andalusien - en kärleksförklaringÄlskade Andalusien, ibland är längtan efter dig så outhärdlig... Idag är det en sådan dag. Mitt hjärta skriker efter dig! Vackra, mångsidiga, dramatiska, spännande, sorgsna och vemodiga Andalusien...

Man vet ofta inte varför, men minnet, känslan eller upplevelsen av vissa platser försvinner aldrig. För mig är Andalusien en sådan plats. Denna region i södra Spanien har för evigt en mycket speciell plats i mitt hjärta. Att försöka ge sig på att skriva en kärleksförklaring i ett enda blogginlägg är därför en hopplös uppgift. Kanske främst för att det är så svårt att sätta ord på något som känns ända in i själen. Men jag ska försöka.Jag var ofta i Andalusien med familjen som barn och när jag sedan blev äldre kom jag att bo och leva längs den vackra kusten under en längre period. Andalusien blev snabbt ett andra hem. Då visste jag nog inte hur betydelsefull platsen skulle bli, men idag vet jag. Andalusien har gett mig allt. Vänner för livet, kärlek, insikt, närvaro, språk, berättelser, känslor, dans och musik…I Andalusien blev jag vuxen.


Jag har ofta funderat på varför vissa platser i världen påverkar mig mer än andra. Och kanske har jag nu förstått varför. Människorna och mötena, det historiska arvet, naturen och kulturen är viktiga parametrar, men har platsen inte en själ blir kärleken till den inte särskilt stor. Andalusien har en väldigt speciell själ som går rakt in i kroppen, men man måste leva i den, med den. Man måste leva med skratten och glädjen på de härliga stadsfesterna, men även uppleva sorgen och vemodet likt en vacker och berörande flamenco.

Andalusien symboliserar också på många sätt krocken, eller mixen, av Europa och Arabvärlden. En kombination som jag älskar. Att sitta och se ut över havet och veta att det som väntar på andra sidan är en vitt skild kultur, ett vitt skilt folk och en vitt skild plats ger en speciell känsla i kroppen. Den där känslan som infinner sig när man å ena sidan är nyfiken på det okända och å andra sidan är lite rädd. Jag satt ofta vid havet när jag bodde där och kände det där. Det var så påtagligt. Så nära. Jag levde i det, med det.


Genom historien har Andalusien ömsom tillhört Arabvärlden ömsom Spanien. Det är den region i Spanien som har drabbats hårdast av fattigdom och krig och därefter rikedom i form av turismen. Allt detta har tillsammans med en härlig mix av bönder, jetset, societet, fiskare och nomader och en fantastisk natur skapat en dynamisk region där smärta går hand i hand med glädje..


Flamencon är den andalusiska stoltheten. Jag minns fortfarande hur stolt jag var när jag skulle få lära mig den klassiska "sevillanas"- flamencon från Sevillla. Jag minns det karaktäristiska handklappandet, de dramatiska uttrycken, de första stegen och framför allt känslan av den andalusiska själen. Den sitter så djupt. En stolthet över ett förlorat land som ändå är så levande.Andalusien har som alla regioner både sina pärlor och sina mindre charmanta platser. Vill du uppleva den andalusiska själen, ge dig då iväg på utflykter bortom badorterna. Lägg tid på att…

-
Promenera runt i Málagas historiska kvarter
- Äta en god söndagmiddag på någon av fiskerestaurangerna i Málagas norra stadsdel Pedregalejo
- Göra en bilutflykt till ”La ruta de los pueblos blancos”, de vita byarna i bergen ovanför Marbella
- Njuta av de vackra stränderna i Tarifa
- Strosa runt i huvudstaden Sevilla och lyssna till en vacker flamencokonsert
- Vandra i den dramatiska bergskedjan Sierra Nevada
- Besöka konstnärsbyn Frigiliana
- Beundra arkitekturen i magiska Alhambra i Granada en tidig morgon
- Botanisera bland smycken och sjalar i Granadas arabiska kvarter
- Gå in i de mäktiga katedralerna
- Göra en picknick och njuta av den vackra bergstoppen Pico del Cielo i kvällsljus


Nunca te dejas Andalucia
En mi corazon para siempreBuenas noches!
/Anna

Inga kommentarer: