fredag 7 november 2014

Colors of El Retiro


Den där magin som skapas när solens strålar speglar sig i höstens härliga färgpalett är något alldeles speciellt. Allra bäst upplever man såklart den magin ute i det vilda, men faktum är att den även finns i storstäder som Madrid. Det gäller bara att hitta de där gröna andningshålen. Parque del Retiro, eller Retiroparken på svenska, är en sådan plats.

El Retiro är verkligen en grön oas mitt i Madrid. Det här är en av mina favoritplatser i den spanska huvudstaden. Precis som Bologneskogen i Paris eller Hyde Park i London är El Retiro en plats dit storstadsborna går för att hämta kraft, söka skugga, äta en bit god mat, vila på en gräsmatta, flanera runt, se de gamla ekarnas vackra grenverk eller bara njuta av de små vattenhålen.

Guldkornet i parken är Palacio de Cristal (Kristallpalatset), det gamla vackra orangeriet från 1800-talet som ligger vackert vid en liten sjö. Här är det otroligt fridfullt och de vackra träden runt vattnet förflyttar tankarna till en sagovärld.

El Retiro är som allra vackrast tidigt på morgonen eller i eftermiddagsljus. Jag har aldrig tidigare besökt parken under hösten, men faktum är att den är vackrare än någonsin så här års. De röd/gul/orange färgerna skapar ett otroligt vackert skimmer i parken.  Så ska du någon gång strosa runt här, gör det då under hösten. Det är magiskt!

/Anna

Inga kommentarer: