tisdag 5 maj 2015

Shades of Triana


När jag besöker en stad för första gången försöker jag alltid se så mycket som möjligt, både sevärdheter och andra mindre kända delar. Så också i Las Palmas.

Att lära känna en stad är dock inget som görs i en handvändning. Man måste strosa runt, insupa atmosfären, prata med invånarna och känna dofterna, men framför allt göra avstickare. Bäst gör man det till fots. Las Palmas är i ärlighetens namn kanske inte den vackraste staden jag besökt, men samtidigt fanns det något fascinerande över denna på sina ställen vindpinade stad.

Las Palmas har precis som andra spanska städer sina torg, gränder, parker, restaurang- och shoppingstråk. Här finns också den långa och härliga stranden Las Canteras. Hur mycket vackert det än finns så är det knappast där man finner Las Palmas själ. Det är snarare uppe bland de vindpinade fasaderna och de smala gränderna som klättrar upp längs bergväggarna ovanför den gamla stadsdelen Triana. Vid första anblick kan denna del av staden verka ruffig och sliten, men promenerar man runt upptäcker man ganska snabbt att det finns något mer. Här finns Las Palmas spännande skuggor. De gamla dörrarna, de hemlighetsfulla konstnärssjälarna och den häftiga utsikten över de färgglada målade husen. Helt klart värt en promenad om man vill se en annan del av Las Palmas.
/Anna

Inga kommentarer: